A Montdidier Kórház bővíti közösségi szolgáltatását

2013-12-15
Montdidier-ben Franciaországban a 150 ágyas Montdidier Kórház szolgálja a 6000 fős lakosságot. Három évvel ezelőtt, a kórház laboratóriuma a fekvőbetegek ellátása mellett megkezdte a háziorvosok pácienseinek, a járóbetegeknek az ellátását is. Ez háromszorosára növelte a laboratórium terhelését, és szélesebb körű tesztpaletta bevezetését igényelte. Eközben a Montdidier Kórház az akkor Franciaországban kötelezővé váló ISO 15189 akkreditáció bevezetésére készült. Hogy megfeleljenek a megváltozott igényeknek és akkreditációs követelményeknek, a kórház a laboratóriumban a Siemens Healthcare Diagnostics új technológiáit vezette be. Ez gyors és pontos elemzéseket eredményezett, leegyszerűsítette a munkafolyamatokat, csökkentette a költségeket és javította a területi betegellátást.

„A legnagyobb kihívás számunkra az volt, hogy laboratóriumunk megfeleljen a járóbeteg ellátás szükségleteinek”, mondta Dr. Cecile Marguerie, a laboratórium vezetője. Ezelőtt, a háziorvosoknak csak arra volt lehetőségük, hogy a pácienseiket magán laboratóriumba küldjék, és lehetetlen volt, hogy az eredményeket egy napon belül megkapják. Most, hogy megnyílt az átalakított laboratóriumunk, tudunk fogadni járóbetegeket és az eredményeket is megkapják aznap. Ráadásul a háziorvosokkal folyamatosan konzultálunk, tájékoztatjuk őket, ezzel is támogatjuk a kiváló beteg ellátást.”

A megfelelő megoldás kiválasztása, ami javítja a laboratóriumi műveleteket és munkafolyamatokat

A Montdidier Kórház laboratóriuma megközelítőleg 150 mintát dolgoz fel naponta, mind rutin, mind sürgős mintákat, a laboratóriumi vizsgálatok széles skálájával, beleértve hematológiai, mikrobiológiai, kémiai, immunkémiai és vizelet toxikológiai vizsgálatokat. Gyakran kért vizsgálatok közé tartozik a vérgáz analízis és vércsoport meghatározás. A gyors lelet átfordulási idő különösen fontos Troponin és toxikológiai vizsgálatok esetében.
Az ambuláns betegek ellátásában megnőtt az igény a tumor marker vizsgálatokra – különösen a CA 15-3, CA 19-9 – toxikológiai vizsgálatokra és terápiás gyógyszerszint monitorozásra. A laboratórium szándéka az volt, hogy javítsa a laboratóriumi műveleteket és munkafolyamatokat, de mint közepes kapacitású laboratórium nem engedhette meg magának és nem is volt szüksége nagyszabású laboratóriumi megoldásra. A Montdidier Kórház egy nagyon elégedett Siemens ügyfél volt ezelőtt is, nagyon jó tapasztalatokkal rendelkeztek a Siemens által nyújtott szolgáltatásokkal és a Dimension® Xpand Plus System-el. A válasz a Siemens VersaCell® Solution volt, kapcsolva a Dimension® EXL™ LM Integrált kémiai rendszer és egy ADVIA Centaur® XP immunkémiai rendszerhez. Az Advia Centaur XP felváltott egy különálló Abbott AxSYM immunkémiai rendszert.
A VersaCell egy robot mintakezelő rendszer, ami összeköt két Siemens analizátort egyetlen mintakezelő felületen keresztül, és rendelkezik egy felhasználói kezelőfelülettel, ezen ellenőrizheti a hozzákapcsolt analizátorokat, a VersaCell rendszer állapotát és az elkészült/folyamatban lévő eredményeket. Egyetlen képernyőn a felhasználó megtekintheti a konszolidált eredményeket és továbbíthatja a laboratóriumi információs rendszerbe.A VersaCell rendszer csökkentette a költségeket és a leletátfordulási időt

„A VersaCell rendszer jelentős működési és pénzügyi előnyöket biztosít számunkra,” mondta Dr. Marguerie. „A korábbi önálló rendszerekkel a laboratóriumnak két különböző csövet kellett használnia egy betegtől, egyet kémiára, egyet immunkémiára. Most, a centralizáció miatt egy közös felület van, csak egy csőre van szükség. Ez csökkentette a vérvételi csövek költségét. Az automatizálási rendszer is sokkal megbízhatóbb. Az, hogy kevesebb csővel dolgozunk, csökkenti a hibák előfordulását. Habár a készülékek össze vannak kötve, egymástól függetlenül is tudnak dolgozni, így, ha az egyik éppen nem működik, a másik akkor is tud dolgozni. Sőt, egy évvel a VersaCell bevezetése után már egyáltalán nem tapasztaltunk rendszer hibát,” mondta Dr. Marguerie.
A lelet átfordulási idő gyorsabb lett. A laboratórium munkafolyamatában két csúcsidő van, az egyik reggel, a kórházi fekvő betegektől érkező minták, a másik dél körül, ekkor érkeznek a minták a háziorvosoktól. Ezelőtt nehézségekbe ütközött két óra előtt eredményt szolgáltatni. Most kb. az eredmények 85%-a elkészül délre, vagy előbb. A napi laboratóriumi munkafolyamat két órával csökkent. 
A VersaCell rendszerek széles vizsgálati palettát biztosítanak. A Dimension EXL rendszerrel a Troponin vizsgálat elkészül 10 perc alatt 16 helyett. A Dimension EXL rendszer LOCI® technológiát, egy homogén immunológiai vizsgálati elvet alkalmaz, ami kiküszöböli az elválasztási és mosási lépéseket, ezáltal növeli a pontosságot, valamint a leletátfordulási időt. „A LOCI®  technológia lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal hatékonyabb módszerrel mérjük a Troponint”, mondta Dr. Marguerie. „Mivel a módszer sokkal érzékenyebb, gyorsabb és pontosabb eredményt tudunk biztosítani az orvosoknak. Gyorsabb leletátfordulási idő javítja a betegellátást, különösen a kardiológiai intenzív osztályon, ahol minden perc számít.”
„Gyorsabb leletátfordulási idő csökkenti a kórház költségeit, mivel a laboratórium személyzetének kevesebb időt kell a feladat elvégzésére fordítaniuk. A legjelentősebb költség megtakarítás az éjszaki műszakban van, mivel a laboratórium dolgozóit aszerint fizetik, mennyi időt töltött a kórházban”. A terápiás gyógyszerszint monitorozás (TDM) teljes menüje is nagyon fontos a kórház számára.

ADVIA Centaur XP Immunoassay

„Több oka volt annak, hogy az Advia Centaur XP-t válasszuk új immunkémiai rendszerként,” mondta Dr. Marguerie. Először is az Advia Centaur rendszer közvetlenül kapcsolható az VersaCell rendszerhez. Másodszor, a rendszer eldobható pipettahegyeket használ, ez kiküszöböli az átszennyeződés veszélyét. Harmadszor az Advia Centaur a teljes D vitamin – D2 és D3 – módszert biztosítja, míg a konkurens rendszerek csak az egyik alformátumot tesztelik.

A Siemens megoldása segített az akkreditáció megszerzésében

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet Műszaki Bizottság által megfogalmazott, ISO 15189 minőségirányítási szabványt vezetett be a klinikai és orvosi laboratóriumokban. Franciaországban 2016-ra minden laboratóriumnak meg kell felelnie az ISO 15189 szabványnak. A Montdidier Kórház a preanalitikai, analitikai és posztanalitikai munkafolyamatait már a szabványnak megfelelően végzi, és a közelmúltban benyújtotta kérelmét az akkreditációra a COFRAC-hoz, a francia akkreditációs testülethez.
A reagensek és az analitikai eredmények nyomon-követhetősége nagyon fontos. „Ezeknek a szigorú minőségi elvárásoknak a Siemens által nyújtott szolgáltatás teljesen megfelel,” mondja Dr. Marguerie. „Mindenekelőtt a VersaCell rendszer – integrálva hozzá az Advia Centaur és Dimension EXL rendszer – felszabadított egy munkaerőt, így át tudtuk szervezni a minőségirányítási munkafolyamat végzésére,” magyarázza Dr. Marguerie. „ A másik dolog pedig az, hogy ebben az akkreditációs folyamatban, a kérelem benyújtása előtt, értékelnünk kell a módszerek teljesítményét. A Siemens applikációs munkatársa, aki telepítette a rendszert, segített nekünk validálni a módszereket az összes paraméterre. Sőt, mi több az Advia Centaur és Dimension EXL rendszer olyan jó, hogy a módszerek validálása zökkenőmentesen ment”.
„Úgy terveztük a laboratóriumunkat, hogy megfeleljen a szigorú teljesítmény mutatatóknak, a pontosság, nyomon-követhetőség, gyors leletátfordulási idő és a páciensek és a személyzet biztonságának biztosítása terén”, folytatatta Dr. Marguerie. „Az automatizáció csökkenti a munkafolyamatok variabilitását, növeli a megbízhatóságot, és csökkenti a kockázatot. A patológiás eredményeket kevesebbszer kell ismételnünk, ami csökkenti a költségeket. A Siemens rendszer előnyei segítettek nekünk az akkreditáció megszerzésében.” A labor azt tervezi, hogy optimalizálja működését azzal, hogy hasznosítja a VersaCell szortírozó és archiváló lehetőségeit, ezzel is gördülékenyebbé téve a napi munkafolyamatokat.

A Siemens szerviz szolgáltatása megkönnyíti a kivitelezést és biztosítja a sikeres működést

Közel egy éve működött már a VersaCell, a Montdidier Kórház a rendszert egy új laborba helyezte át. A Siemens munkatársai példás szolgáltatást nyújtottak a költözés alatt. „A rendszer mindössze másfél órára volt offline kapcsolva a költözés alatt”, mondja Dr. Margueries. „Az egyik fő kritérium, hogy a Siemens-t választottuk, az volt, hogy a vállalat folyamatos jelenlétet és szervizt biztosít. Nemcsak a költözéskor támogatott minket teljes mértékben, hanem azt követően a Siemens mérnöke váratlanul meglátogatott bennünket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben működik-e, lássa van-e bármilyen problémánk. Támogatása rendkívül megbízható, hatékony, professzionális és kedves.”

A Montdidier Kórház egy sikerért elkötelezett partnert kapott

Ezzel a laboratórium képes megfelelni a növekvő és változó igényeknek.  A Montdidier Kórház több figyelmet fordít arra, hogy tájékoztassa a háziorvosokat. A kórház havi rendszerességgel kapcsolatépítő találkozókat tart és rendszeresen konzultál a háziorvosokkal. Dr. Marguerie volt a szóvívó a Siemens Akadémián Franciaországban, ahol folyamatosan képzik az egészségügyi szakembereket, és lehetőséget biztosít a szakemberek számára, hogy megvitassák véleményüket és problémáikat. „A háziorvosok elégedettek, mert hozzáférésük van a teljes tesztpalettához, gyors a leletátfordulási idő, teljes a bizalmuk az eredmények pontosságát illetően és lehetőségük van konzultálni a kórházi személyzettel az eredményeket illetően”, mondja Dr. Marguerie. „Amikor automatizálási lehetőséget kerestünk közepes kapacitású laboratórium számára, mint a miénk is, a Siemens volt az egyetlen cég, amely pontosan azt ajánlotta, amire szükségünk volt. A megfelelő technológia mellé nyertünk egy sikereinkhez elkötelezett partnert is.”

*A Siemens ügyfél által elért eredmények, melyeket itt leírt, az ügyfél egyedi környezetében érte el. Mivel nincs tipikus laboratórium és számos variáció létezik, nem lehet garancia arra, hogy mások is elérik ugyanezeket az eredményeket.

Az eredeti cikk itt érhető el