Kutatás, fejlesztés

Kutató-fejlesztő részlegünk több magyarországi intézettel együttműködve a klinikai diagnosztika új lehetőségeit keresi, saját fejlesztésű termékek gyártása mellett kutatási projektekben is részt vesz.

K+F Laboratórium Infrastruktúra

Laboratóriumunkban 160 négyzetméteren iroda, biokémiai és gyártó laborok, sejttenyésztő szoba található, ahol ISO 9001:2015 minőségirányítási és ISO 14001:2015 környezetirányítási rendszereket követve dolgozunk. Multiplex, fluoreszcens detektáláson és mikromátrix (microarray) formátumon alapuló módszereket fejlesztünk és alkalmazunk a következő műszereken:

 •  Bio-Rad BioOdyssey Calligrapher microarrayer – kontakt mikromátrix nyomtató, 96-os és 384-es mikrotiter forráslemezekből dolgozik, 96-os mikrotiter lemezre vagy szabványos méretű tárgylemezekre visz fel anyagokat, 360 mikrométer átmérőjű tűkkel.
 • Molecular Devices Axon Genepix 4300A - lézerszkenner tárgylemez mikromátrixok beolvasására, 3 fluoreszcens csatornában, 5 mikrométeres felbontással.
 • Sensovation FLAIR fluorescent – CCD mikromátrix beolvasó FITC és Cy5 fluorokrómoknak megfelelő csatornákkal, 6 mikrométeres felbontással, tárgylemezek és mikrotiter lemezek beolvasására.
 • Sensovation SensoSpot – CCD mikromátrix beolvasó Cy3 és Cy5 fluorokrómoknak megfelelő csatornákkal, 6 mikrométeres felbontással, tárgylemezek és mikrotiter lemezek beolvasására.
 • Thermo Fisher Fluoroskan FL – fluoreszcens és lumineszcens mikrotiterlemez olvasó, 3 injektorral, végpontos és kinetikai mérésekhez.
 • Sejttenyésztés – Vérből PBMC izolálása és fenntartása, kezelése, sejtek életképességének és termékeinek mérése immunesszé módszerekkel.

Szolgáltatásaink és műszereink igénybevételével kapcsolatban kérjük írjon a

diaglabor_kukac_diagnosticum.hu

címre vagy keressen minket a 06-1-8810161 számon.


Fő tevékenység:

ELISA (enzyme linked immunsorbent assay) vagy mikromátrix alapú diagnosztikai kit-ek fejlesztése és gyártása. Főbb tesztjeink: ételallergia, cöliákia kimutatására alkalmas tesztek; állatgyógyászati vonalon Mycoplasma Gallisepticum és Synoviae reagensek.

Gyógyszerallergia meghatározása vérből, LTT teszttel. Gyógyszerek, hatóanyagok, adalékanyagok vizsgálata.

Pályázataink, fejlesztéseink:

 • ELISA teszt, amely a székletmintában lévő két vérfehérje (hemoglobin és albumin) egyidejű meghatározásán alapul. Ez a kettős székletvérfehérje vizsgálat (új-FECA teszt) a colorectalis carcinoma (CRC) szűrővizsgálataként alkalmazható, a korábban alkalmazott guajak-alapú (gFOBT) és immunalapú (FIT), valamint a DNS kimutatásán alapuló székletvizsgálati szűrőmódszerek mellett.
 • Protein microarray chip fejlesztése, amely lehetővé teszi autoimmun betegségekben a vérben lévő autoantitestek kimutatását és egyidejűleg az antitestek komplement rendszert aktiváló képességének tesztelését is. Ilyen teszteket szisztémás lupusz (SLE) és reumatoid artritisz (RA) betegségekre alakítottunk ki.
 • Mikrofluidikai chipek fejlesztése, melyekben az antitestek kikötődését azok sejtaktiváló képessége segítségével mutatjuk ki. A vérsejtek kikötődése a chipekben számos fizikai változással jár, ezek mérése új diagnosztikai eljárásokhoz vezethet.
 • Sejtes allergiatesztek fejlesztése késői típusú allergiák vérből történő kimutatására. Ilyen típusú túlérzékenységi reakciókat okozhatnak gyógyszerek, fémek, adalékanyagok, ételek. Fejlesztéseinkben új mérési módszereket is tesztelünk, valamint egyre szélesebb palettáját kívánjuk bevezetni a vizsgálható anyagoknak.
 • NETózis kvantitatív meghatározása. A vérben lévő neutrofil granulociták különleges sejthalál formája, a NETózis (kórokozók csapdába ejtésére alkalmas, DNS-ből képződő háló kidobásával járó "szándékos" sejthalál) a gyulladásos jelenségek fontos eleme. Szerepet játszik a fertőzések elleni védelemben, de ugyanígy szerepe van a szervezetre káros folyamatokban is autoimmun betegségekben, trombózis hajlamban.
 • Plazma DNS tartalom meghatározása. A szervezetben történő, sejthalállal és gyulladással járó folyamatok követése vérből végzett DNS koncentráció mérésével.

ENDONANO H2020 ITN program

A H2020 Európai Uniós program keretében elindult egy a kutatás-fejlesztést doktori képzéssel ötvöző pályázatunk. Akadémiai konzorciumi partnereink az olasz CNR, a katalán Institut Catalá de Nanociencia i Nanotecnologia, az osztrák Paris Lodron Universitat Salzburg; ipari konzorciumi partnereink a Miltenyi Biotec, valamint a dán BlueSense Diagnostics. A program címe:

Quantitative detection of bacterial ENDOtoxin by novel NANOtechnologicalapproaches.


SensoSpot_FL.png

Sensospot műszer felhasználási szabályzata

- A műszert előzetes egyeztetést követően lehet igénybe venni. Egyeztetni a K+F laboratórium munkatársaival a "diaglabor_@_diagnosticum.hu" címre küldött levélben vagy a 06-1-881-0161 telefonszámon lehetséges.

- A műszert csak munkaidőben (munkanapokon, reggel 8 ésdélután 16 óra között), valamint csak a K+F Laboratórium munkatársainak jelenlétében lehet használni.

- A műszer használatát első alkalommal minden új felhasználónak elmagyarázzák mnunkatársaink.

- A műszer nem rendeltetésszerű használatából eredő károkért a felhasználó felel.

- A műszer használati díja, amenyiben nem komplex mikroarray szolgáltatás részeként, hanem pusztán lemez leolvasásra veszik igénybe, 9600 Ft/óra. Minden megkezdett óra teljes órának számít.

- A mérés során keletkezett adatokat nem tároljuk, azokat a mérést követően a felhasználó kötelessége maga számára hordozható adattárolóra átmenteni.

- A felhasználási szabályzat változtatásának jogát fenntartjuk, kérjük az aktuális körülményekről a fenti elérhetőségeken tájékozódjon.

Quantitative detection of bacterial

ENDO

toxin

by novel

NANO

technological

approaches

Quantitative detection of bacterial

ENDO

toxin

by novel

NANO

technological

approaches