Kutatás, fejlesztés

Kutató-fejlesztő részlegünk több magyarországi intézettel együttműködve a klinikai diagnosztika új lehetőségeit keresi, saját fejlesztésű termékek gyártása mellett kutatási projektekben is részt vesz.

Fő tevékenység:

ELISA (enzyme linked immunsorbent assay) alapú diagnosztikai kit-ek fejlesztése és gyártása. Főbb tesztjeink: ételallergia, cöliákia kimutatására alkalmas tesztek; IL-6 kit; állatgyógyászati vonalon Mycoplasma Gallisepticum és Synoviae tesztek.

Gyógyszerallergia meghatározása vérből, LTT teszttel.

Pályázataink, fejlesztéseink:

  • ELISA teszt, amely a székletmintában lévő két vérfehérje (hemoglobin és albumin) egyidejű meghatározásán alapul. Ez a kettős székletvérfehérje vizsgálat (új-FECA teszt) a colorectalis carcinoma (CRC) szűrővizsgálataként alkalmazható, a korábban alkalmazott guajak-alapú (gFOBT) és immunalapú (FIT), valamint a DNS kimutatásán alapuló székletvizsgálati szűrőmódszerek mellett.
  • Protein microarray chip fejlesztése, amely lehetővé teszi autoimmun betegségekben a vérben lévő autoantitestek kimutatását és egyidejűleg az antitestek komplement rendszert aktiváló képességének tesztelését is. Ilyen teszteket szisztámás lupusz (SLE) és reumatoid artritisz (RA) betegségekre alakítottunk ki.
  • Mikrofluidikai chipek fejlesztése, melyekben az antitestek kikötődését azok sejtaktiváló képessége segítségével mutatjuk ki. A vérsejtek kikötődése a chipekben számos fizikai változással jár, ezek mérése új diagnosztikai eljárásokhoz vezethet.
  • Sejtes allergiatesztek fejlesztése késői típusú allergiák vérből történő kimutatására. Ilyen típusú túlérzékenységi reakciókat okozhatnak gyógyszerek, fémek, adalékanyagok, ételek. Fejlesztéseinkben új mérési módszereket is tesztelünk, valamint egyre szélesebb palettáját kívánjuk bevezetni a vizsgálható anyagoknak.
  • NETózis kvantitatív meghatározása. A vérben lévő neutrofil granulociták különleges sejthalál formája, a NETózis (kórokozók csapdába ejtésére alkalmas, DNS-ből képződő háló kidobásával járó "szándékos" sejthalál) a gyulladásos jelenségek fontos eleme. Szerepet játszik a fertőzések elleni védelemben, de ugyanígy szerepe van a szervezetre káros folyamatokban is autoimmun betegségekben, trombózis hajlamban.

ENDONANO H2020 ITN program

A H2020 Európai Uniós program keretében elindult egy a kutatás-fejlesztést doktori képzéssel ötvöző pályázatunk. Akadémiai konzorciumi partnereink az olasz CNR, a katalán Institut Catalá de Nanociencia i Nanotecnologia, az osztrák Paris Lodron Universitat Salzburg; ipari konzorciumi partnereink a Miltenyi Biotec, valamint a dán BlueSense Diagnostics. A program címe:

Quantitative detection of bacterial ENDOtoxin by novel NANOtechnologicalapproaches.

Quantitative detection of bacterial

ENDO

toxin

by novel

NANO

technological

approaches

Quantitative detection of bacterial

ENDO

toxin

by novel

NANO

technological

approaches