Automatizációs megoldás, ami évi 12.000.000 vizsgálatot végez

2013-03-27

A laborban több beszállító számos analizátora működött, ami hozzájárult a működtetés nehézségeihez. „Mivel a készülékeinket különböző gyártóktól szereztük be, sok időt vett el a minták mozgatása, folyamatos átrakása egyik mintatartóból a másikba.” mondta Dr. Marie Buchmann orvosigazgató, aki 11 éve dolgozik a Fürst Orvosi Laboratóriumban. „Annyi idő ment el erre, mintha egy munkatársunk közel két éven át csak mintákat pakolgatott volna.”

 A Fürst Medical az ADVIA Automatizáció mellett döntött, mely lehetővé tette, hogy megbirkózzanak a növekvő és egyre komplexebbé váló terheléssel, megnövelte a teljesítményüket és segítségével gazdaságosabb a munkaszervezés.

„A rendszerbe állítható készülékek kapacitása és száma miatt az ADVIA® LabCell® mellett döntöttünk,” mondja Buchmann. „A munkánkhoz szükséges analizátorok számát 17-ről sikerült 10-re csökkenteni, azonos terhelés mellett. Az ADVIA LabCell végzi az összes vizsgálatunk mintegy 70%-át.”

A Fürst Orvosi Laboratórium, mikor a klinikai kémiai és immunkémiai analizátorai élettartamuk végéhez közeledtek, új lehetőségek után nézett. „Több gyártótól vásárolt idős immunkémiai és kémiai készülékeinket kellett lecserélnünk. Az akkori működési modellünket is át akartuk szervezni, akkoriban három készülékcsoportot működtettünk egy-egy technikus felügyeletével” emlékszik vissza Buchmann. „Egy külön készülékünk végezte az aliquot készítést és a szortírozást.”

„A lehetséges beszállító keresése közben vettük észre, hogy legtöbben már rendelkeznek automatizációs rendszerekkel” mondja Buchmann. „10 éve volt egy nagy automatizációs fellángolás, de az mintha kihunyt volna. Úgy érzem, hogy a ma elérhető megoldások jóval kiforrottabbak. Átgondoltuk és úgy döntöttünk, hogy belevágunk.”

 A Fürst Medical céljai:

 • a labor legterheltebb reszortjainak egységesítése
 • a feldolgozási lépések csökkentése
 • a manuális lépések csökkentése, ezáltal a legfontosabb erőforrás, a szakdolgozók terhelésének csökkentése a minőségi munkavégzés érdekében
 • a versenyképesség megőrzése költséghatékony szervezéssel

Más beszállítók arra figyelmeztettek, hogy egy sínrendszer esetleg nem lesz elegendő, ezért a vezetőség két sínrendszerben kezdett gondolkodni. „A Siemens meggyőzött minket, hogy egyetlen sínrendszerre van szükségünk” jegyzi meg Buchmann. „Ezen felül az ADVIA LabCell rugalmassága is fontos volt. Illeszkednie kellett a laboratórium elrendezéséhez és méretéhez.”

Az ADVIA Automatizáció 2009. szeptember 7-i üzembe helyezését követően a laboratórium készülékeinek száma lecsökkent hét darab ADVIA Centaur XP és három ADVIA 2400 analizátorra. Az ADVIA Automatizációhoz két kupakeltávolító (decapper) és két mintakezelő (Sample Manager) egység is csatlakozott. „Rájöttünk, hogy nincs szükségünk a tartalék sínrendszerre,” mondja Buchmann. „Az ADVIA LabCell nagyon strapabíró. Nem volt nehézségünk a kezelésével, az igényeinknek nagyon jól megfelel.”

Az ADVIA Automatizáció révén a készülékek olyan kifinomult rendszerben egyesültek, mely könnyen csatlakoztathatóvá vált a laborinformatikai rendszerhez. „Az ADVIA 2400 és ADVIA Centaur XP készülékek megfeleltek a laborunknak, mert automatizációra tervezték őket,” állítja Buchmann. „Naponta 45.000 vizsgálat fut az ADVIA LabCell-en, ez az összes elvégzett vizsgálatunk 70%-a.”

Az analizátorok számának csökkenése egyben kevesebb karbantartási műveletet is jelent. „A kevesebb karbantartás jelentette könnyebbséget” mondja „majd néhány év működtetés után fogjuk megtapasztalni.”

A megnövekedett hatékonyság egyben megnövekedett teljesítményt is jelent

Az ADVIA Automatizáció könnyedén elbánik a Fürst Orvosi Laboratóriumban jelentkező terheléssel. „2005-ben 7,7 millió vizsgálatot végeztünk,” mondja Buchmann „legnagyobb számban kreatinin, máj enzim és elektrolit vizsgálatokat.” Sok rutin pajzsmirigy vizsgálatot is végeznek. „Az ADVIA LabCell kapacitása lehetővé tette, hogy növeljük a készülékeken elvégezhető vizsgálatok számát. Jelenleg évi 12 millió vizsgálatot végzünk a naponta beérkező 5000 csőből, páciensenként megközelítőleg 10 kéréssel.”

 Fő előnyök – manuális lépések és a hibalehetőségek csökkenése, kibővült tesztpaletta

Az automatizáció gördülékenyebbé teszi a munkafolyamatot, és minimalizálja a hibák lehetőségét a szortírozás, feldolgozás és archiválás során jelentkező manuális feladatok számának csökkentésével. „Amikor az automatizáció mellett döntünk, megvizsgáljuk a munkafolyamataink egyszerűsítésének lehetőségét,” fejti ki Buchmann „véleményem szerint minden automatizáció csökkenti a hibák lehetőségét. A feldolgozási lépések száma csökkent a preanalitika automatizálásával, a mintakezelő egység (Sample manager) használatával. Korábban, a primér csövekből kézzel kivett aliquotok esetében a tévesztés lehetősége fontos kérdés volt. Többé nincs szükség mintatartóból mintatartóba átrakásra sem, ez jóval kevesebb munkát jelent.”

Buchmann azt is említi, hogy „a minták manuális kezelésének csökkenésével a fertőzött anyaggal való kitettség is csökkent.”

Tovább növelte a hatékonyságot az ADVIA Automatizáció szélesebb tesztpalettája, és amennyiben további kérések feladása válik szükségessé, azokat a primér csövekből tudják elvégezni. „A klinikusokat igyekeztünk rávenni arra, hogy egy csövet küldjenek a korábbi több helyett,” jegyzi meg Buchmann. „Azt is bevezettük az új rutin során, hogy a szükséges aliquotok készítésére csak az ADVIA LabCell feldolgozást követően kerül sor. Így a legtöbb esetben a primér csövet tudjuk a további vizsgálatok helyére küldeni. Ennek eredményeképpen az aliquotok száma 50%-kal, a felhasznált csövek száma pedig 30-40%-kal csökkent.”

Az automatizáció során megnövelt teljesítmény

„Az automatizáció segítségével sikerült a csövek kezelésével töltött időt 30%-kal csökkenteni, így a technikusok a felelősségteljesebb, nagyobb szaktudást igénylő feladatokra koncentrálhatnak,” mondja Buchmann. „Ahol egyre nehezebb megfelelő képesítéssel rendelkező szakembert találni, ott ez a laboratórium számára nem mellékes kérdés. A nagy mintaszám feldolgozására rendkívül képzett személyzettel rendelkezünk. Számukra is izgalmas, ahogyan a rendszer dolgozik és a napi munkájuk során többre képesek.”

Buchmann azt mondja, hogy egy laboratórium automatizálása rengeteg munkával jár, különösen a programozás és az IT terén. „A jó kialakítás,” mondja, „nélkülözhetetlen ahhoz, hogy igazán kihasználhassuk az automatizáció előnyeit.”

Ügyfélközpontú innováció

Az ADVIA Automatizáció sok értékes tulajdonsággal bír:

 • Rugalmasan kezeli a különböző méretű primér csöveket
 • A minták a sínrendszeren folyamatosan rendelkezésre állnak
 • Az ismételt, reflex és sürgős kérések lehetősége: a minták egyedi továbbításának köszönhetően minden cső a legoptimálisabb utat járhatja be a többi minta feldolgozásának akadályozása nélkül
 • A mintavételi csövek számának csökkentése
 • Hatékony mintafeldolgozás nagy teljesítményű analizátorokkal
 • Nagyfokú megbízhatóság, mert az analizátorok egymástól függetlenül dolgoznak a sínrendszerről
 • Különböző szakterületek integrált tesztpalettái
 • Rugalmas, a laboratóriumra szabható konfigurációk

A laboratóriumi automatizáció a Siemens kiemelt üzletága, világszerte több mint 600 helyszínen működik.

ADVIA Automatizáció

A gyártó honlapja

Fürst Orvosi Laboratórium, Norvégia

Az interjú a Siemens Healhcare Diagnostics „Automation helps a mega-laboratory process 12,000,000 tests per year with one solution” című esettanulmánya alapján készült.

Az ADVIA Centaur és egyéb védjegyek a Siemens Healthcare tulajdonai.