IMMULITE 2000 3gAllergy molekuláris allergének

2015-04-30

A 3gAllergy a Siemens Healthcare Diagnostics harmadik generációs automatizált vérvizsgálata, mely allergén-specifikus IgE kvantitatív meghatározására szolgál nagyon alacsony koncentráció esetén is. Kiváló precízió, pontosság és lotról lotra reprodukálhatóság jellemzi a vizsgálatot.  A teszt nem sokkal több, mint egy óra múlva megbízható eredményt nyújt az Ön számára. Az új generációs szenzitív, specifikus IgE szerológiai vizsgálat az IgE antitestek végtelenül kis koncentrációját is mérni tudja. A nagy specificitás és szenzitivitás korai allergia diagnózist nyújt.

Az in vitro allergia diagnosztikában a molekuláris allergének tesztelése átfogóbb, részletesebb információkat nyújthat a szenzitizációról. Bizonyos esetekben a heterogén fehérjéket tartalmazó allergén extraktumok (allergén és nem allergén fehérje antigén keverékek) nem a leghasznosabb jelzői a klinikai reaktivitásnak. Napjainkban már számos allergén fehérje jól meghatározott az allergénforrásból - pl. organizmusból, állati szövetből, pollenből -, melyek ismerten felelősek az allergiás reakcióért. A molekuláris allergének előállítása lehetséges a természetes forrásból tisztítva (natív) vagy biotechnológiai úton (rekombináns fehérjék). Az IMMULITE 2000 molekuláris allergénjei homogenitásig tisztított natív fehérje molekulák, melyek segítségével az allergológus meg tudja különböztetni a tényleges allergia és a keresztreakció által okozott tüneteket, és ki tudja választani a pácienseket a célzott immunterápiára. Az IMMULITE 2000 molekuláris allergének tesztelése kvantitatív eredményt nyújt a tiszta allergén fehérjékre nézve. Segíti a tünetek klinikai kockázatának megítélését, a keresztreaktivitás meghatározását, ezáltal elősegíti a klinikus számára a személyre szabott kezelés kiválasztását.

A keresztreakciókért a különböző allergének azonos vagy hasonló IgE-epitópjai felelősek, amelyekkel az IgE ellenanyagkötést képes létrehozni. A pollen-étel allergiaszindrómások (OAS) kivizsgálása az anamnézisen alapul, és a pollenallergia megállapításán kívül a kiváltó étel(ek) meghatározására, a reakció jellegzetességeire kell, hogy kiterjedjen. Ez a kórkép elégségesen diagnosztizálható az anamnézis és a pollen-, illetve étel specifikus IgE in vivo (bőrpróba lehetőség szerint nyers zöldséggel) vagy in vitro (szérum specifikus IgE) kimutatásával, az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai ajánlás nyílt orális provokációt is javasol. (forrás: A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Hivatalos Rovata, LAM 2011;21(6–7):451–457.)

A molekuláris allergén komponensek tesztelése kiegészíti a hagyományos allergén specifikus IgE antitest vizsgálatot, ezáltal további klinikailag releváns információkat nyújt. Segítségükkel meghatározható, hogy az allergiás reakciókat a különböző allergének keresztreagáló IgE antitestjei okozzák-e.