Immulite 2000 Anti-CCP vizsgálat a rheumatoid arthritis korai kimutatására

2013-09-05

A Siemens új anti-ciklikus citrullinált peptid (anti-CCP) IgG vérvizsgálata rendelkezésre áll az Immulite 2000/2000 XPi rendszereken a rheumatoid arthritis (RA) diagnózisára.

A RA elsősorban a végtag kis ízületeinek krónikus, hegesedő és deformációval, majd permanens mozgáskorlátozottsággal járó autoimmun gyulladása. A gyulladás az ízületi membrán limfocitás beszűrődésével kezdődik. Extraartikuláris manifesztációja is lehetséges, ekkor a bőr, a szív, az erek, az izmok és a tüdő érintett.  Figyelemre méltó, hogy a betegségben időnként az ízületek környékén a bőr mély állományában ún. reumás csomó is képződik, mely szövettanilag egy fibrinoid nekrózist mutató centrummal bíró granulómának felel meg.1 A betegség legtöbbször különösebb előzmény nélkül, lassan, lappangva kezdődik. Ritkán fertőzések, valamelyik ízület traumája, szülés utáni hormonális változások, nagy lelki megrázkódtatások előzhetik meg vagy válthatják ki a betegséget. A rheumatoid arthritis a világ populációjának megközelítőleg egy százalékát érinti.2

A fizikai kivizsgáláson túl a rheumatoid faktor (RF) teszt használatával kapcsolatban a klinikusok egyetértenek abban, hogy ezek a kritériumok nem elégségesek a korai RA diagnosztizálására, hiszen a rheumatoid faktor a betegség első évében 40-60 %-ban mutatható ki, továbbá előfordul, hogy az RF csak rejtve, immunkomplexben kötötten van jelen. Rheumatoid faktor pozitivitás és ízületi gyulladás együttes jelenléte még akkor sem jelenti rheumatoid arthritis diagnózisát, ha az arthritis polyarticularis, hisz kötőszöveti betegségek, vírusbetegségek, sarcoidosis, sőt szeptikus endocarditis is járhatnak RF pozitív polyarthritisszal.3

Az anti-ciklikus citrullinált peptid (anti-CCP) IgG a rheumatoid arthritis egy specifikus markere. A CCP epitóp a filaggrin csoportba – filamentum aggregáló fehérjék egy csoportja – tartozó prekurzor fehérjéből származik. Az epidermális sejtek differenciálódásának utolsó lépése során a filaggrin fehérje arginin reziduumaiból deamináció során citrullin keletkezik.4 A nagy antigén epitópokban lévő, citrullint tartalmazó peptid szekvenciákat célzó autoantitestek az érintett betegekben a rheumatoid arthritis markerei.4,5 Az anti-CCP (anti-fillagrin néven is ismert) antitest magas szérum vagy plazma koncentrációi sokkal agresszívebb RA-t és az ízületek károsodásának magasabb kockázatát jelzik, összehasonlítva az alacsony anti-CCP koncentrációjú páciensekkel. Az anti-CCP antitestek előre jelzik a RA diagnózisát, mivel a RA tüneteinek megjelenése előtt évekkel megtalálható a vérben. A 99 százalékos specificitású Siemens Immulite 2000 Anti-CCP vizsgálat precíz marker a RA diagnózisában és a RA más arthritikus állapotoktól való differenciálásában. Továbbá a specificitása magasabb az RF teszthez hasonlítva: 96-100 százalék összehasonlítva a 74-87 százalékkal. Az anti-CCP teszt segíti a rheumatoid arthritis és más gyulladásos arthritikus állapotok differenciálását.

További információkkal, készséggel áll rendelkezésére a Diagnosticum Zrt!

1.     Erdei A. Immunológia. Medicina Könyvkiadó Zrt. 2012;550.

2.     Yelin E, Callahan LF. The economic cost and social and psychological impact of musculoskeletal conditions. Arthritis Rheum. 1995;38:1351-62.

3.     Petrányi Gy. Klinikai immunológia. Medicina Könyvkiadó Rt. 2000;451.

4.     Girbal-Neuhauser E. Durieus JJ, Arnaud M, et al. The epitopes targeted by the rheumatoid arthritis-associated anti-filaggrin autoantibodies are postranslationally generated on various sites of (pro)filaggrin by deimination of arginine residues. J Immunol. 1999;162:585.