Siemens Xprecia Stride koagulációs analizátor

2015-06-17
xprecia_stride.jpgAz idősödő népesség körében egyre többen részesülnek orális antikoaguláns terápiában. A megfelelő gyógyszer adagoláshoz szükséges a terápiás hatás ellenőrzése. Ezt a legtöbbször a protrombin idő/INR (PT/INR) meghatározásával biztosítják. Ennek a paraméternek a mérése hagyományosan vénás vérvételt követően, nagy laboratóriumokban, koagulációs automata analizátorokkal történik, melynek kezelés komoly szaktudást feltételez. Mutatja a mérés fontosságát, hogy évente a világon megközelítőleg 800 millió PT/INR meghatározás történik.
A nagy mérésszámból következik az igény, hogy a meghatározást a nagy laboratóriumoktól függetlenül is lehessen végezni olyan pontossággal, mint ha azt a laboratóriumi szakszemélyzet végezné.
Ezt a feladatot kívánja megoldani a Siemens Healthcare Laboratory Diagnostics az új sürgősségi PT/INR mérő készülékével az Xprecia Stride koagulációs analizátorral. A készülék jól alkalmazható az orvosi rendelőkben, a járóbeteg ellátásban, de ugyanúgy hasznos lehet sürgősségi osztályokon vagy a műtőkben vagy a koronária őrzőkben.
A működése elektrokémiai technológián alapul. Az egyszer használatos reagens szenzor szárított tromboplasztint, valamint elektrokémiailag aktív trombin szubsztrátot és egyéb reagenseket tartalmaz, mely a szenzorba felszívott kapilláris vérrel reagálva elektrokémiai reakciót eredményez. A reakció alapján a készülék meghatározza a PT/INR értéket. Megfelelő kontroll anyag is rendelkezésre áll a mérés pontosságának folyamatos ellenőrzésére. A rendszer kis mennyiségű - 6µl – kapilláris vérből végzi a meghatározást, minta előkészítést nem igényel.
A készülék kalibrálása, a mérés kivitelezése egyszerű, laboratóriumi szakismeret nélkül is könnyen elsajátítható. Összemérve a már jól bevált, hagyományos rendszerekkel kiváló egyezést találtak mind az egészséges populációban mind a gyógyszerrel kezelt betegcsoportban. Megfelelően kiképzett felhasználó kezében, gondos kontroll mellett a készülék nagy segítséget jelenthet a klinikusok számára a betegellátásban.

A gyártó oldala