Új molekuláris rovarméreg allergének

2013-12-12
A Siemens Immulite 2000 és Immulite 2000 XPi immunkémiai analizátor 3gAllergy Specific IgE vizsgálatának allergén panele további 3 új molekuláris rovarméreg allergénnel bővült:
  • rApi m1 (Apis mellifera)
  • rApi m2 (Apis mellifera)
  • rVes v 5 (Vespula vulgaris)
A molekuláris rovarméreg allergének használata segíti a klinikus döntését:
  • A sokkal inkább személyre szabott és releváns szenzitizációs profil meghatározásában minden egyes páciens esetén
  • A megfelelő immunterápia kiválasztásában
  • A duplán érzékeny páciensek esetén a méh és darázs érzékenység elkülönítésében
Honeybee (Apis mellifera) méreg komponens: phospholipase A2, rApi m 1 (A45L2)
A phospholipase A2 a fő allergén komponense a méh méregnek (Apis mallifera). A phospholipase A2-re specifikus IgE antitestek a rekombináns Api m 1 (rApi m 1) allergénhez kötődnek, mely nagyobb teszt specificitást mutat a rekombináns fehérjével szemben, mivel a szénhidrát determinánsok (CCDs) nincsenek jelen. Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a rekombináns rApi m 1 szenzitivitása 80% is lehet méh méregre allergiás és pozitív bőrtesztet adó páciensekben. A méh és a poszméh phospholipase A2 közötti keresztreaktivitás ismerten előfordulhat a hasonló szerkezeti struktúra következtében. Az rApi m 1 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:
rApi m1 (Apis mellifera) Information Sheet

Honeybee (Apis mellifera) méreg komponens: hyaluronidase, rApi m 2 (A46L2)
A hyaluronidase (Api m 2) az egyik fő glikoprotein allergén komponense a méh méregnek (Apis mallifera). A rekombináns Api m 2 (rApi m 2) hasonló enzimatikus aktivitással, szénhidrát elrendezéssel és IgE kötőhelyekkel rendelkezik, mint a natív Api m 2 (nApi m 2) allergén.1 A darázs és poszméh hyaluronidase nagyfokú keresztreaktivitása következtében az rApi m 2 hasznos diagnosztikai eszköz a hártyásszárnyú-rovarmérgek okozta hiperszenzitivitási reakciók széles skálájában.2-5 Az rApi m 2 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:
rApi m2 (Apis mellifera) Information Sheet

Yellow jacket (Vespula vulgaris) méreg komponens: antigen 5, rVes v 5 (A670L2)
A három ismert allergénje a darázs (Vespula vulgaris) méregnek az antigen 5, a hyaluronidase és a phospholipase. A 204 aminosavat tartalmazó Ves v 5 (antigen 5) az egyik fő allergén komponense a darázs méregnek. A keresztreaktív szénhidrát determinánsok (CCDs) keresztreakciót okozhatnak az Api m 1 natív verziója és a Ves v 5 között. A legtöbb, rovarcsípésre allergiás páciens gyakran összetett reakciókat mutat több mint egy darázs méregre. A Vespidae család mérgeinek az allergénjei közül a Ves v 5 a legerősebb és kiemelt fontosságú allergén az IgE kötődés magas prevalenciája miatt. Az rVes v 5 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:
rVes v5 (Vespula vulgaris) Information Sheet

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a Siemens Online Education Program keretében 2013. július 11-én, Dr. Markus Ollert (Professor of Molecular Dermatology and Immunology, Munich University of Technology) előadásában elhangzott Molecular Components and Insect Venom Allergy: Shifting towards a New Testing Paradigm webináriumot! A Siemens honlapján az előadás még elérhető. Regisztráljon az alábbi linkre kattintva, és azonnal meghallgatja a témában elhangzott előadást:
Regisztráció

A regisztráció során esetlegesen felmerülő kérdésekkel, kérjük, nyugodtan keresse szaktanácsadóinkat, készséggel állnak rendelkezésére!

A webinarium tartalma:
  • A rovarméreg-allergiáról és a fő kiváltó allergénekről ismereteket nyújt
  • Ismerteti a rovarméreg-allergia diagnózisának kritikus tényezőit
  • Segít megérteni a klinikai hasznosságát és előnyeit a molekuláris allergén komponenseknek a rovarméreg-allergia diagnózisa során
  • Bemutat egy új, in vitro diagnosztikai algoritmust a rovarméreg-allergiára vonatkozóan, mely a nyers extraktumokon és a molekuláris komponenseken alapul

Irodalom:
1. Soldatova LN, Tsai C, Dobrovolskaia E, Marković-Housley Z, Slater JE. Characterization of the N-glycans of recombinant bee venom hyaluronidase (Api m 2) expressed in insect cells. Allergy Asthma Proc. 2007 Mar-Apr, 28(2):210-5.

2. Mittermann I, Zidarn M, Silar M, Markovic-Housley Z, Aberer W, Korosec P, Kosnik M, Valenta R. Recombinant allergen-based IgE testing to distinguish bee and wasp allergy. J Allergy Clin Immunol.. 2010 Jun;125(6): 1300-1307

3. Soldatova LN, Tsai C, Dobrovolskaia E, Marković-Housley Z, Slater JE. Characterization of the N-glycans of the recombinant bee venom hyaluronidase (Api m 2) expressed in insect cells. Allergy Asthma Proc. 2007;28:210-15.

4. Biló BM, Rueff F, Mosbech H, Bonifazi F, Oude-Elberink JN. Diagnosis of Hymenoptera venom allergy. Allergy. 2005;60:1339-49.

5. Eberlein B, Krischan L, Darsow U, Ollert M, Ring J. Double positivity to bee and wasp venom: Improved diagnostic procedure by recombinant allergen-based IgE testing and basophil activation test including data about cross-reactive carbohydrate determinants. J Allergy Clin Immunol. 2012;130(1):155-61.