Új molekuláris rovarméreg allergének

2015-05-06
A Siemens IMMULITE 2000 immunkémiai analizátor 3gAllergy Specific IgE vizsgálatának allergén 
panele további 3 új molekuláris rovarméreg allergénnel bővült:
  • rApi m1 (Apis mellifera)  
  • rApi m2 (Apis mellifera) 
  • rVes v 5 (Vespula vulgaris) 
A molekuláris rovarméreg allergének használata segíti a klinikus döntését:
  • A sokkal inkább személyre szabott és releváns szenzitizációs profil meghatározásában minden egyes páciens esetén
  • A megfelelő immunterápia kiválasztásában
  • A duplán érzékeny páciensek esetén a méh és darázs érzékenység elkülönítésében

Honeybee (Apis mellifera) méreg komponens: phospholipase A2, rApi m 1 (A45L2)

A phospholipase A2 a fő allergén komponense a méh méregnek (Apis mallifera). A phospholipase A2-re specifikus IgE antitestek a rekombináns Api m 1 (rApi m 1) allergénhez kötődnek, mely nagyobb teszt specificitást mutat a rekombináns fehérjével szemben, mivel a szénhidrát determinánsok (CCDs) nincsenek jelen. Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a rekombináns rApi m 1 szenzitivitása 80% is lehet méh méregre allergiás és pozitív bőrtesztet adó páciensekben. 
 
A méh és a poszméh phospholipase A2 közötti keresztreaktivitás ismerten előfordulhat a hasonló szerkezeti struktúra következtében. Az rApi m 1 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:
 

Honeybee (Apis mellifera) méreg komponens: hyaluronidase, rApi m 2 (A46L2)

A hyaluronidase (Api m 2) az egyik fő glikoprotein allergén komponense a méh méregnek (Apis mallifera). A rekombináns Api m 2 (rApi m 2) hasonló enzimatikus aktivitással, szénhidrát elrendezéssel és IgE kötőhelyekkel rendelkezik, mint a natív Api m 2 (nApi m 2) allergén. A darázs és poszméh hyaluronidase nagyfokú keresztreaktivitása következtében az rApi m 2 hasznos diagnosztikai eszköz a hártyásszárnyú-rovarmérgek okozta hiperszenzitivitási reakciók széles skálájában. Az rApi m 2 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:
 
 

Yellow jacket (Vespula vulgaris) méreg komponens: antigen 5, rVes v 5 (A670L2)

A három ismert allergénje a darázs (Vespula vulgaris) méregnek az antigen 5, a hyaluronidase és a phospholipase. A 204 aminosavat tartalmazó Ves v 5 (antigen 5) az egyik fő allergén komponense a darázs méregnek. A keresztreaktív szénhidrát determinánsok (CCDs) keresztreakciót okozhatnak az Api m 1 natív verziója és a Ves v 5 között. A legtöbb, rovarcsípésre allergiás páciens gyakran összetett reakciókat mutat több mint egy darázs méregre. A Vespidae család mérgeinek az allergénjei közül a Ves v 5 a legerősebb és kiemelt fontosságú allergén az IgE kötődés magas prevalenciája miatt. Az rVes v 5 molekuláris allergénről bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál: