Vérgáz vizsgálatok: interjú David Steinnel a Siemens Healthcare Diagnostics Point of Care igazgatójával

2015-03-19

Mik a vérgáz vizsgálatok, és mikor szokták kérni?

A "vérgáz vizsgálat" szakkifejezés a vér számos paraméterének egy platformon történő pontos vizsgálatát jelenti. A Siemens Healthcare Diagnostics legújabb vérgáz rendszerei a pH-ra, a vérgázokra, az elektrolitokra, a metabolitokra, a CO-oximetriára adnak eredményt és különböző számított paramétereket is szolgáltatnak. A mért értékek és a számított paraméterek gyors rendelkezésre állása elősegíti a betegellátást, javítja az eredményességet, és életeket menthet.

Röviden össze tudná foglalni a vérgáz mérés történetét a Siemensnél?

A Siemens és előd vállalatai meghatározó módon járultak hozzá ahhoz, hogy hol és hogyan történik a vérgáz mérés. A történet a Corning Glassworks első üveg pH elektródjával kezdődött 1964-ben. A Corning Medical 1968-ban mutatta be az első vérgáz analizátorát a pH, pO2 és a pCO2 mérésére, és 1985-ig egy sor új termékkel elérte, hogy világszerte meghatározó szereplő legyen a vérgáz/elektrolit piacon. A tervezés, a technológia és a készülék tulajdonságai úgy lettek kialakítva, hogy megfeleljenek a vevői igényeknek a kórházakban.
1985-ben a Corning Medical összeolvadt a Ciba Geigyvel, létrehozva a Ciba Corning vállalatot. Az előrelépések a vérgáz technológiában, az ion és metabolit szenzorok fejlődésével karöltve, olyan integrált vizsgálati platformok kialakítását eredményezte, ami fenntartotta a Ciba Corning vérgáz rendszereinek vezető helyét az 1990-es évek elején.
1995-ben Cibe Geigy 49,9% tulajdonrészt szerzett a Chiron Corporationben, egy vezető kaliforniai biotechnológiai cégben. A fizetést részben azzal rendezték, hogy a Chiron beolvasztotta a Ciba Corning diagnosztikai üzletágát, és így megszületett a Chiron Diagnostics.
1998-ban a Bayer Healthcare megvette a Chiron Diagnosticst, így létrehozva az akkor a világon negyedik legnagyobb klinikai diagnosztikai céget. Az 1990-es évekre jellemző a célirányos vizsgáló módszerek, a bővülő vizsgálati paletta, a kompakt, alacsony költségű platformok és az első információs menedzsment rendszerek megjelenése, amik lehetővé tették a vérgáz mérés távoli (POC) helyekre való kihelyezését.
A következő évtizedben vérgáz analízis fejlődése folytatódott. Megjelentek a könnyen kezelhető kazettás (cartridge) rendszerek és az automatikus minőség ellenőrzés (AQC).
A rendszerek teljesítménye javult, az adatkezelési megoldások fejlődtek.
2007-ben a Siemens felvásárolta a Bayer Healthcare Diagnosticst, és azóta tovább fejlesztettük a klinikai használhatóságot és javítottuk a vérgáz mérés folyamatát. Például a legújabb vérgáz analizátorainkon már lehetőség van laktát és bilirubin mérésre, a mellhártya folyadék pH-jának és dializátum iontartalmának meghatározására, integrált vonalkód leolvasóval rendelkeznek, támogatják a vezeték nélküli kapcsolatot, és sok más egyéb szolgáltatást is nyújtanak.

Hogyan változott a vérgáz mérés az elmúlt években?

A közelmúltig a vérgáz mérés centralizálva történt, képzett technikusok végezték a kórház központi laboratóriumában. Most hála többek közt a Siemens által bevezetett úttörő reagens és mérési technológia fejlesztéseknek, a mérés kikerült a központi laborból, közelebb a páciensekhez, a különböző betegellátó osztályokon történik.
A mi POC vérgáz mérési megoldásaink elősegítették ezt a változást, ami pozitív hatást gyakorolt a betegellátás folyamatára és az ellátás eredményességére.
A vérgáz mérését ma már kórházi nővérek és orvosok is elvégezhetik ott, ahol erre a legnagyobb szükség van, a légzésterápiánál, a szülésnél, az intenzív és sürgősségi osztályokon, valamint a műtőkben.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy vérgáz analizátor megtervezésekor?

A Siemens a jövő kihívásainak megfelelő vérgáz analizáló megoldásokat hoz létre. Felmérések szerint a felhasználóink olyan vizsgálati rendszereket szeretnének, amik alacsonyabb működési költséggel jobb klinikai eredményt adnak, bővülő teszt kínálattal, kisebb minta menyiséggel, kevesebb karbantartással, valamint kapcsolódási lehetőséggel vezeték nélküli és nyitott rendszerekhez.
Ezek azok a célok, amik a Siemens csökkentett költségű platformjai mögött állnak, amelyek az elkövetkező években jelennek majd meg.

Mennyire fontos a megfelelő mintavétel és mintakezelés a vérgáz analízisnél?

A jó mintavételi technikák és a megfelelő mintakezelés nagyon fontos a vérgáz mérés minősége szempontjából. Rossz mintavételezés és a nem megfelelő kezelés megkérdőjelezhető eredményekhez vezetnek, vagy a mi még rosszabb, alvadt, használhatatlan mintákhoz. Becslések szerint a preanalitikai hibák felelősek a laboratóriumi mérési hibák 45,5%-áért.

Mit gondol, mit tartogat a jövő a vérgáz mérésnek?

A felhasználók egyre jobban igénylik a harmonizációt a különböző mérési technikák közt, beleértve a központi laborokat és az ellátó helyeket. Ez rendkívül fontos, mert a sürgősségi méréseket a kórház legkülönfélébb helyein végezhetik. A Siemens különféle vérgáz analizátorokat kínál, amelyek a különböző területek és osztályok egyedi igényeihez igazodnak, ide értve a RAPIDLab® 348EX rendszert az alacsony mintaszámú, a RAPIDPoint® 500 rendszert a közepes, RAPIDLab® 1200 rendszert a magas mintaszámú helyekre.
Természetesen minden Siemens rendszer harmonizáltan működik. Ez elősegíti azt, hogy ugyanaz a klinikai döntés szülessen, függetlenül attól, hogy hol és melyik Siemens készüléken született az eredmény, és így egységes kezelés valósítható meg. A végpontok közti harmonizáció kulcsfontosságú a POC stratégiánkban.

Mik a Siemens tervei a jövőre nézve?

A Siemens megtartja és megerősíti vezető pozícióját a vérgáz analízisben, és általában a POC technológiában, a folyamatos felhasználóbarát fejlesztéseivel, a klinikai hasznosság növelésével, a praktikusággal és használhatósággal, és a POC portfóliónk bővítésével.
Például a RAPIDComm® Data Management System legutolsó fejlesztései (a mobil eszköz elérés, az üzemeltető képzés és kompetencia menedzsment, a PEP/PEP adminisztrátor integráció, és több száz távoli készülék kezelése) segítenek a felhasználóknak a megfelelő POC mérőrendszer kialakításában. Ez hozzájárul a költségcsökkentéshez, az optimális betegellátáshoz és a hatékonyság maximalizálásához, bárhonnan is származnak a POC adatok.
A RAPIDComm Data Management System egyedi előnyökkel jár. Nem csak a RAPIDLab és RAPIDPoint rendszereket támogatja, hanem a POC koordinátoroknak lehetővé teszi, hogy felügyeljék és menedzseljék a Siemens vizelet és diabétesz analizátorait is.
A Siemens mérési rendszere jobban megfelel a mai világ különböző igényeinek, és jelentősen hozzájárul a jövő fejlesztéseihez. A RAPIDComm Data Management System már most szembenéz a POC integrációhoz vezető akadályokkal és a jövőben egy még szabadabb POC adatkezelés felé törekszik.

További információk találhatók a POC termékekről a Siemens oldalán angolul.


 Forrás