Vita az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav étrend kiegészítők körül

2012-12-01

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak kardiovaszkuláris prevencióban történő alkalmazása széles körben elterjedt, noha a hatásmechanizmusuk mai napig nem tisztázott: csökkenthetik a triglicerid szintet, a trombocita aggregáció mértékét, a vérnyomást vagy megakadályozhatják súlyos arrhythmia kialakulását. Egyes vizsgálatok alátámasztják az omega-3 zsírsavak szív és érrendszeri megbetegedések kimenetelére gyakorolt pozitív hatását, míg más kutatások cáfolják azt.

A metaanalízisben 20 vizsgálatot használták fel, így 68 680 páciens adatait értékelték, 7044 halálesetet jelentettek melyből 3993 szívhalál, 1150 hirtelen halál 1837 myocardialis infarctus és 1490 stroke volt az ok. A felhasznált kísérletek közül a legkorábbit 1989-ben publikálták és a vizsgálatok fele még az előtt zajlott, hogy a statinokat általánosan ajánlották volna a kardiovaszkuláris kockázat mérséklésére (1998 után). A vizsgálatban résztvevők jelentős része európai (15 vizsgálat, 49 134 résztvevő) és a legnagyobb vizsgálatban japánok vettek részt (18 645 páciens). Az átlagos omega-3 dózis 1,51 g/nap (0,77 g/nap EPA /eikozapentén-sav/ és 0,6 g/nap DHA /dokozahexén-sav/) volt, de 10 vizsgálatban 1 g vagy annál nagyobb dózist alkalmaztak. A kezelési időtartamok mediánja 2 év volt (maximum 6,2 év) és az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav adást jellemzően másodlagos prevencióként alkalmazták (13 vizsgálat).

A szerzők végül arra a következtetésre jutnak, hogy a vizsgált esetek nem támasztják alá, hogy az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavfogyasztás csökkentené a mortalitást a megnövekedett rizikójú páciensek esetén.

A teljes cikk itt érhető el.

Az amerikai média természetesen felkapta a hírt: „A halolaj táplálékkiegészítők nem előzik meg a szívrohamot” (a USAToday cikke itt olvasható). Dr. Richard Harris, a Sanford Research Cardiovascular Health Research Center volt igazgatója szerint fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgálatokban nagy kockázatú páciensek vettek részt és véleménye szerint a vizsgálatokban alkalmazott kezelési idő és dózis sem felel meg a prevenciós gyakorlatban alkalmazottnak. Az American Heart Association (AHA) ajánlása egyébként 5,65 mmol/l triglicerid felett 2-4 g/nap.

Laboratóriumi CVD rizikó markerek a Diagnosticum kínálatában: